Pierzga
Bomba witaminowa!
Pierzga– jest najcenniejszym a jednocześnie najmniej znanym produktem pszczelim. Powstaje z pyłku kwiatowego.
Pszczoły zbieraczki przynoszą go do ula, a następnie przetwarzają go przy udziale enzymów pszczelich i ubijają w komórkach plastrów. Proces ten ma na celu rozbicie ścian komórkowych ziaren pyłku, które stanowią ich naturalną ochronę. Dzięki temu składniki zawarte w pierzdze stają się bardzo łatwo przyswajalne, także przez organizm człowieka. Tak więc pierzga jest produktem o wiele bardziej wartościowym i skuteczniejszym niż sam pyłek pszczeli.
Skład:
- Witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H
- Makroelementy: P, Cl, K, Ca, Na ,S
- Mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
- Enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Działanie:
Przede wszystkim regeneruję i wzmacnia organizm w stanach niedoborów witamin oraz mikro i makroelementów. Przez co wpływa na zwiększenie odporności. Wzmacnia włosy i paznokcie. Dzięki zawartości witaminy A wpływa na poprawę ostrości widzenia. Stosowana jest również przy niedokrwistości (anemii). Pierzga znakomita jest również w leczeniu przerostu i stanów zapalnych gruczołu krokowego –prostaty.
Dawkowanie pierzgi:
Zaleca się spożywać 1 x dziennie po 1 łyżeczce.
Stosowanie pierzgi:
Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, lub rozpuścić z wodą, sokiem lub miodem.
Najnowsze komentarze