PRZECHOWYWANIE MIODU
Odpowiednie przechowywanie miodu ma decydujący wpływ na zachowanie jego właściwości zdrowotnych.
Miód jest produktem bardzo higroskopijnym tzn. chłonie wodę z otoczenia oraz obce zapachy. Z tego powodu powinien być szczelnie zamknięty najlepiej w opakowaniu szklanym. Mitem powtarzanym niestety przez wielu pszczelarzy jest zalecenie otwierania pojemnika(słoika) z miodem aby „odparował”. Odbieranie miodu pszczołom, który jest zbyt rzadki (niedojrzały) to błąd w sztuce pszczelarskiej i żadne „odparowanie” już mu nie pomoże. Dochodzi w tedy do zbytniego rozwodnienia górnej warstwy miodu, a w konsekwencji do fermentacji (miód rośnie w słoiku)
Temperatura (10-18 C)
Ma niebagatelne znaczenie w okresie przechowywania. Generalnie im niższa tym dla miodu lepiej. Dopuszczalne jest również zamrażanie. Dochodzi wówczas do zatrzymania procesu krystalizacji. Optymalna temperatura dla miodu waha się w granicach 10-18 C. Powyżej 25 C dochodzi do wzrostu aktywności enzymatycznej i przy zbytnim rozwodnieniu wzrasta ryzyko fermentacji (szczególnie miodzie rzepakowy i mniszkowym).
Najnowsze komentarze