PASIEKA ROSPUDA – wysokiej jakości produkty pszczele.

Miód, pyłek pszczeli, pierzga, wosk, propolis. Oferta dla pszczelarzy - Matki Pszczele (Buckfast KB, Primorska, Elgon)

PRZECHOWYWANIE MIODU

Odpowiednie przechowywanie miodu  ma decydujący wpływ na zachowanie jego właściwości zdrowotnych.

Miód

Miód przechowywujemy w szczelnych naczyniach

     Miód jest produktem bardzo higroskopijnym tzn. chłonie wodę z otoczenia oraz obce zapachy. Z tego powodu powinien być szczelnie zamknięty najlepiej w opakowaniu szklanym. Mitem powtarzanym  niestety przez wielu pszczelarzy jest zalecenie otwierania pojemnika(słoika) z miodem  aby „odparował”. Odbieranie miodu pszczołom, który jest zbyt rzadki (niedojrzały) to błąd w sztuce pszczelarskiej i żadne „odparowanie” już mu nie pomoże. Dochodzi w tedy do zbytniego  rozwodnienia górnej warstwy miodu, a  w konsekwencji do fermentacji (miód rośnie w słoiku)

Temperatura (10-18 C)

Ma niebagatelne znaczenie w okresie przechowywania. Generalnie im niższa tym dla miodu lepiej. Dopuszczalne jest również zamrażanie. Dochodzi wówczas do zatrzymania procesu krystalizacji. Optymalna temperatura dla miodu waha się w granicach  10-18 C.   Powyżej 25 C dochodzi do wzrostu aktywności enzymatycznej i przy zbytnim rozwodnieniu wzrasta ryzyko fermentacji (szczególnie miodzie rzepakowy i mniszkowym).

 

Oferta


Buckfast Sklenar Troiseck

Archiwa

Kategorie

Tagi