PASIEKA ROSPUDA – wysokiej jakości produkty pszczele.

Miód, pyłek pszczeli, pierzga, wosk, propolis. Oferta dla pszczelarzy - Matki Pszczele (Buckfast KB, Primorska, Elgon)

Krystalizacja miodu

Większość z nas woli miód lejący ?
Tymczasem okazuje się że dobry miód musi skrystalizować!

Uwaga: Miody sztuczne nigdy nie skrystalizują!

Każdy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji ( nie scukrzania) , tzn. ze stanu ciekłego (patoki) przechodzi w stan stały (krupiec), co jest oznaką jego dobrej jakości. Należy podkreślić: krystalizacja miodu jest naturalnym procesem nie zmniejszającym jego właściwości! Czas i sposób krystalizacji nie są jednakowe dla wszystkich odmian miodu. Szybkość krystalizacji uzależniona jest od wzajemnego stosunku fruktozy i glukozy. Im wyższy stosunek fruktozy do glukozy, tym miód słabiej ulega krystalizacji (np. akacjowy, gryczany, jodłowy) im niższy tym miód krystalizuje łatwiej    ( np. rzepakowy, wielokwiatowy ). Po skrystalizowaniu miody mają różną konsystencję: od smalcowatej, mazistej , drobnoziarnistej (rzepakowy, wielokwiatowy), poprzez galaretowatą (wrzosowy), do gruboziarnistej krupowatej (lipowy). Polska Norma (PN-88/A-77626) dopuszcza także rozwarstwienie miodu (np. gryczany).

Miód wiosenny krystalizuje bardzo szybko.

Miód skrystalizowany można przywrócić do formy płynnej poprzez podgrzanie go w temperaturze nie przekraczającej  40 C.  Powyżej tej temperatury miód starci swoje właściwości.

Upodobania klientów do płynnego miodu skrzętnie wykorzystują „mieszacze miodów” tzn. duże firmy importujące miód. Sprowadzają one ogromne ilości taniego  miodu – głównie z Chin, a następnie poddają go procesowi standaryzacji, czyli podgrzewaniu i mieszaniu   „morza miodu chińskiego z „z kroplą” miodu polskiego (którego jest bardzo mało), a następnie sprzedają go  w marketach pod własną marką jako „mieszanka miodów z Unii i z poza Unii”

Lejący miód kupiony w zimie oznacza że jest on w większości podrobiony lub rozgrzewany!

mieszaniny
Produkty pszczele można importować z innych krajów, ale to co ważniejsze zapylania- się nie da. Dlatego też kupując miód bezpośrednio od pszczelarza wspierasz nie tylko utrzymanie tych niezwykle pożytecznych owadów, ale także przyczyniasz się do zwiększenia plonów rolniczych oraz utrzymania równowagi w środowisku którego częścią przecież jesteśmy.

Oferta


Buckfast Sklenar Troiseck

Archiwa

Kategorie

Tagi