PASIEKA ROSPUDA – wysokiej jakości produkty pszczele.

Miód, pyłek pszczeli, pierzga, wosk, propolis. Oferta dla pszczelarzy - Matki Pszczele (Buckfast KB, Primorska, Elgon)

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Z uwagi na różnorodność roślin miododajnych z których nektaru powstaje jest on często nazywany miodem „tysiąca kwiatów”.

W zależności od terminu zbioru miód wielokwiatowy może mieć różną barwę, od jasnokremowej do herbacianej.

Miód wiosenny jest jasny, natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy. Po skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie.
Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny. W smaku jest bardzo zróżnicowany. Pod względem składu chemicznego miód ten cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym bogaty nektar kwiatowy pochodzący z wielu roślin. Jest to niewątpliwie zaleta tego miodu. Cukry proste ( glukoza i fruktoza) występują w dużych ilościach szczególnie w miodzie wiosennym .inne składniki to: lizozym (enzym o działaniu bakteriobójczym)β- karoten oraz spore ilości krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego ,a także do odnowy skóry, włosów i kości. Zróżnicowany skład chemiczny miodu wielokwiatowego, decyduje o szerokim wykorzystaniu tego
produktu w profilaktyce i lecznictwie.
Choroby alergiczne- stosuje się przy leczeniu astmy oskrzelowej atopowej, katarze siennym zwanym inaczej pyłkowiną, alergicznym nieżycie nosa. Skuteczność miodu wielokwiatowego w łagodzeniu objawów alergii wyjaśnić można obecnością ziaren pyłku kwiatowego. Stanowią one swoiste antygeny, wytwarzające u pacjenta leczonego miodem odpowiednie przeciwciała. Kurację rozpoczyna się od jednej łyżeczki od herbaty miodu rano (ok.7,5g) i zwiększa się codziennie do dawki maksymalnej wynoszącej 15 łyżek stołowych dziennie (ok. 300g). następnie stopniowo zmniejsza się ilość przyjmowanego miodu, aż do dawki początkowej. W ten sposób uzyskuje się znaczne złagodzenie, a niekiedy całkowite ustąpienie objawów chorobowych. Kurację miodową można stosować również zapobiegawczo, przyjmując mniej więcej, na miesiąc przed terminem pylenia roślin, po 2 łyżeczki miodu, 2-3 razy w tygodniu. Miód wielokwiatowy wiosenny z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych jest cennym źródłem energii dla mięśnia sercowego oraz wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej.
Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Duże właściwości inhibinowe są pomocne w leczeniu grypy i chorób z przeziębienia jak również chorób dolnych dróg oddechowych. Należy dodać, że miód wielokwiatowy stanowi cenny produkt odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

 

Krystalizacja miodu

Przechowywanie miodu

Oferta


Buckfast Sklenar Troiseck

Archiwa

Kategorie

Tagi