PASIEKA ROSPUDA – wysokiej jakości produkty pszczele.

Miód, pyłek pszczeli, pierzga, wosk, propolis. Oferta dla pszczelarzy - Matki Pszczele (Buckfast KB, Primorska, Elgon)

Miód spadziowy

Miód spadziowy

spadź

     Powstaje z dwóch naturalnych surowców : spadzi iglastej lub spadzi liściastej.  Spadź występuje na takich gatunkach drzew jak jodła, świerk, sosna, modrzew, dąb, wierzba, akacja, buk, jawor, czereśnia, osika, lipa, klon, topola i brzoza.

Udział spadzi iglastej, spadzi liściastej jak i nektaru w powstawaniu omawianej odmiany miodu może być bardzo różny. Połączenie tych trzech składników znacznie podnosi walory smakowe danego miodu.
Miód spadziowy charakteryzuje się ciemną, brunatną barwą i gęstą konsystencją. W smaku jest na ogół łagodny i słabo słodki.
Skład chemiczny.
Cechą charakterystyczną miodów spadziowych jest obecność trójcukru melycytozy. Im wyższa jej zawartość tym miód krystalizuje szybciej. Miód ten zawiera również oprócz cukrów redukcyjnych glukoza, fruktoza inne cukry: maltozę, fruktomaltozę, trechalozę, rybozę, arabinozę, rafinozę, melibizę, galaktozę i mannozę.
Kolejną cenną grupą związków są biopierwiastki. Należy podkreślić, że ich zawartość w miodzie spadziowym jest od 4 do 9 razy większa niż w miodach nektarowych. Są to: potas, chlor, sód, fosfor, wapń, siarka, magnez, mangan i kobalt. Ponadto występują pierwiastki charakterystyczne tylko dla miodów spadziowych : srebro, cyna, molibden i wanad.
Związki azotowe reprezentowane są przez około 20 wolnych aminokwasów, między innymi, alaninę, kwas asparginowy, argininę, cystynę, kwas glutaminowy, glicynę, histydynę, leucynę, lizynę, metioninę, prolinę, serynę, treoninę, tryptofan, tyrozynę, walinę i inne.
Zawartość dużej ilości witamin jest kolejną cechą charakterystyczną tylko dla miodu spadziowego. Są to: prowitamina witaminy A, witamina B6 , B2, C, PP i K
Działanie lecznicze
Mnogość składników biologicznie aktywnych miodu spadziowego czyni go niezwykle wartościowym dla zdrowia człowieka, i dlatego też nazywany jest często miodem królewskim albo papieskim.
Właściwości inhibinowe na poziomie 4 – 5 świadczą o dużej aktywności antybiotycznej. Miód ten działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i łagodząco kaszel. Uwarunkowane jest to głównie zawartością olejków eterycznych, substancji żywicznych i biopierwiastków. Stosuje się w chorobach dolnych dróg oddechowych-zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc i gruźlica płuc.
Duża wartość odżywcza omawianego miodu sprawia, że jest on stosowany jako odżywka regeneracyjna u osób w okresie rekonwalescencji. Wykazuje on także działanie regulujące przemianę materii, łagodnie przeczyszczające przy zaparciach (substancje żywiczne) i lekko zapierające przy biegunkach garbniki pochodzenia roślinnego. Miód spadziowy wykazuje działanie rozkurczające w stanach zapalnych jelit.
Ważnym wskazaniem do przyjmowania tej odmiany miodu są ponadto choroby serca i naczyń krwionośnych takich jak miażdżycy mięśnia sercowego, zakrzepowego zapalenia żył i nerwica serca.
Godne polecenia jest wspomagające przyjmowanie tego produktu w schorzeniach nerek i układu moczowo-płciowego, a mianowicie: zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczołu krokowego.
Miód spadziowy działa wspomagająco w chorobach reumatycznych układu ruchu, a także schorzeniach układu nerwowego.

Krystalizacja miodu

Przechowywanie miodu

Oferta


Buckfast Sklenar Troiseck

Archiwa

Kategorie

Tagi