PASIEKA ROSPUDA – wysokiej jakości produkty pszczele.

Miód, pyłek pszczeli, pierzga, wosk, propolis. Oferta dla pszczelarzy - Matki Pszczele (Buckfast KB, Primorska, Elgon)

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

     rzepakJest to odmianowy miód wiosenny pozyskiwany w czasie masowego kwitnienia rzepaku, będącego doskonałym pożytkiem dla pszczół.

     W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy.
Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szaro-kremową. Ze względu na wysoką zawartość glukozy ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po uzyskaniu z ula, a czasem nawet krystalizuje już w plastrach.
W składzie miodu rzepakowego występują: olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy z grupy B, witaminy K i C, cholina, kumaryna, saponiny, kwercentyna, kemferol, apogenina; związki mineralne- żelazo i bor. Liczba diastazowa na poziomie 0-3 wskazuje na niska aktywność enzymatyczną, jednak zawartość olejków eterycznych, wyrażona współczynnikiem fenylowym w granicach 22,0 w pełni to rekompensuje. Miód rzepakowy ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie z uwagi na bardzo wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych.  Jest polecanym miodem szczególnie w chorobach serca. Glukoza po wchłonięciu do krwioobiegu wzmacnia siłę skurczu osłabionego mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia wieńcowe, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia serca w tlen i składniki odżywcze. Ponadto usuwa wodę z tkanek i na drodze diurezy, przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Składniki takie jak acetylocholina, potas i magnez stabilizują ciśnienie krwi i przyczyniają się do zahamowania procesu miażdżycowego.

Krystalizacja miodu

Przechowywanie miodu

Oferta


Buckfast Sklenar Troiseck

Archiwa

Kategorie

Tagi