PASIEKA ROSPUDA – wysokiej jakości produkty pszczele.

Miód, pyłek pszczeli, pierzga, wosk, propolis. Oferta dla pszczelarzy - Matki Pszczele (Buckfast KB, Primorska, Elgon)

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy

mniszkowy     Powstaje z nektaru mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale), często nazywanego potocznie mleczem. Jego masowe kwitnienie na terenie Suwalszczyzny przypada zazwyczaj na 1 dekadę maja.

     Dostarcza pszczołom duże ilości nektaru ale tylko w specyficznych warunkach pogodowych tzn. w upalne i parne dni.

Miód mniszkowy w stanie płynnym , jak i po skrystalizowaniu ma barwę jasnożółtą, krystalizacja drobnoziarnista, przebiega szybko ze względu na przewagę cukru redukcyjnego – glukozy. W smaku jest delikatnie przyjemny, czasem lekko mdły a zapach przypomina woń mniszka lekarskiego.
Pod względem składu chemicznego podobnie jak kwiaty i liście mniszka lekarskiego zawiera karotenoidy, triterpeny, białka, z witamin głównie witaminę B2 i witaminę C oraz biopierwiastki, takie jak żelazo, potas, mangan i fosfor. Warto również wspomnieć o występowaniu w tej odmianie miodu choliny, ważnego składnika lecytyny, acetylocholiny i innych fosfolipidów o wielokierunkowym działaniu na komórki i układy organizmu.
Pod względem walorów leczniczych bardzo cennym oddziaływaniem biologicznym miodu mniszkowego jest jego ochronne działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Dzięki zawartości choliny obniża poziom lipidów w wątrobie, oraz działa łagodnie żółciopędnie. Dobrze jest go stosować po przebyciu zapalenia wątroby i dróg żółciowych. W tym celu poleca się spożywanie na czczo miodu rozpuszczonego w ½ szklanki wody przez okres 2-3 miesięcy. Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu mniszkowego są również zaburzenia trawienia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych, jak również schorzenia żołądka i jelit na tle skurczowym.

Krystalizacja miodu

Przechowywanie miodu

Oferta


Buckfast Sklenar Troiseck

Archiwa

Kategorie

Tagi